Wednesday, April 22, 2009

1. Õppetund – Saame aru, kas me oleme valmis ettevõtluseks

Selleks teeme väikese testi. See test ei näita niivõrd seda, kas saaksite äritegemisega hakkama vaid pigem seda, kui suur on teis tänane potentsiaal saada äriga edukaks. Iga “Ei” vastu annab võimaluse analüüsida, miks vastasite just nii.

Näiteks kui teile ei meeldi kaupluses tingida, siis suure tõenäosusega on see sellest, et te ei mõista kokkuhoidmise põhikunsti (hindade allakauplemist) ja võib olla ka hinnakujunduse mehhanisme (et kaupmees lisab toote hinnale 50-300% ning on rõõmus ka tsipa odavamalt müües). Samas võib see olle hoopiski märk teie tagasihoidlikkusest või siis kogemuslikust teadmisest, et meie kauplustes pole müüjatel volitusi hindu odavamaks muuta. Kõik need asjaolud näitavad teie tänast küpsust.

Kõige hullem on aga siis, kui iseendale tunnistate, et teil on raha piisavalt ja alla ei kauple te põhimõtte pärast “las ka teised elavad hästi”. Siis ei saa teist kunagi head ettevõtjat või olete seda juba ammu!!

Testi ennast, kas sobid ettevõtjaks:
1. Kas sulle tundub, et sa oskad midagi taha paremini kui teised aga su tööd ei tasustata vastavalt?
2. Kas sulle tundub, et suudaksid oma töökohas organiseerida inimesi paremini kui teevad seda sinu kolleegid?
3. Kas märkad vahetevahel enda ümber probleeme, mida annaks lahendada suhteliset kergesti, kuid mis on senini lahendamata?
4. Kas sulle tundub, et sa oleksid valmis töötama rohkem ja innukamalt, kui sinu töö tulemustest sõltuks su sissetulek?
5. Kas sinu jaoks on rahaline kindlustatus olulisem kui pidev stabiilne keskpärasus?
6. Kas sulle meeldib hindade üle kaupluses kaubelda?
7. Kui sa vaatad televiisorist reklaame, kas sa aramastad analüüsida, milline osa reklaamist on tõde ja mis on selge liialdus?
8. Kas sa suudad veenda inimesi enda ümber tegema seda, mida sina tahad nii, et neile tundub, et nad teevad seda, mida nemad tahavad?
9. Kui sul on taskus viimane 100 krooni ja sulle pakutakse võimalust valida, kas osta 100 krooniga loteriipilet, millega võib võita miljon krooni, kuid mille tõenäosus on 1/ 1 000 000, või osta 150 krooniga kümme kvaliteetset hügieenilist huulepulka, mis maksavad poes 50 krooni tükk, siis pigem valid sa teise variandi, laenad sõbralt 50 krooni juurde ja püüad huulepulgad 40 krooniga sõpradele edasi müüa?
10. Kas sind huvitab sinu ja sinu pere materiaalne heaolu rohkem kui maailma kliimasoojenemine, kodutud kasssid ja koerad ning riigi maksude laekumine?

Kui sa vastasid JAH vähemalt pooltele küsimusele ülaltoodutest, siis on sul olemas eeldused saada ettevõtjaks!! Kui vastad JAH kõigile kümnele küsimusele, siis on sul eeldused saada väga edukaks ettevõtjaks!

Mida õppisime? Et ettevõtja erineb palgatöölisest ennekõike teistsuguse suhtumise poolest rahasse ja töösse.

No comments:

Post a Comment